Om os
Den største gave du kan give et andet menneske, er kvaliteten af din opmærksomhed.
Præsentation
Familiecentret Vibygård er et terapeutisk døgn- og dagbehandlingstilbud til familier.
Det har eksisteret siden 1986, og over 250 familier har været i døgn- eller dagbehandling på familiecentret.
Centret ligger i meget naturskønne omgivelser ca. 10 km syd for Roskilde, og er etableret i sidelængerne til et gammelt sjælfuldt gods, hvor indretningen er hjemlig og hyggelig.
Der er plads til 6 familier i døgnbehandling og 4 familier i dagbehandling.
Familierne kommer fra hele landet, og i vores målgruppe kan det enten være børnene eller forældrene, som viser mistrivsel eller traumatisering. Vi er kendt for at kunne tage familier med en bred vifte af problematikker. Vi har faglig kapacitet til at arbejde med meget komplekse problemstillinger i familierne, og løser ofte opgaver med familier, som ikke passer ind i kommunernes egne tilbud.
Familierne som bor, eller har deres daglige gang på familiecentret, kommer frivilligt og deltager aktivt i behandlingen.
Familiecentret er bygget op som et trygt og ”sikkert sted”. Vi garanterer, at børnene og familierne er i sikkerhed, mens de er i behandling hos os, og familierne bliver mødt med respekt og anerkendelse af vores fagligt dygtige og højtuddannede medarbejdere.
To af stedets ledere bor på familiecentrets matrikel tæt på familierne, og udgør en del af døgndækningen for familierne.
Værdierne på familiecentret er: Ligeværd, fællesskab, demokratisering, og vi har en tilladende holdning til, at sanser og følelser må mærkes og udtrykkes.
Værdierne udgøres også i en prioritering af familielivets rammer og rytmer, og vi gør en del ud af højtider og traditioner. Vi går op i sund, nærende og – for så vidt muligt – økologisk mad, og spiser dagligt fælles frokost med beboerne. Ligeledes bruger vi vores dejlige natur omgivelser, og inspirerer familierne til at få frisk luft og bevægelse.
Vores dejlige sommerhus på Møn tager vi afsted til i samlet flok 4 gange om året, og udover disse faste ture, tager vi ofte sammen med enkelte familier på særlige tilrettelagte behandlingsture, hvilket kan være en god måde at arbejde intensivt med en familie på.
Stemningen på familiecentret er hjemlig, kærlig, ærlig og nærværende, og behandlingsmiljøet er anerkendende, rummende og holdende. Denne værdifulde stemning, og dette støttende miljø, er en afgørende forudsætning for, at den dybe terapeutiske behandling kan finde sted, og noget som vores familier ofte italesætter, som et meget værdifuldt element i deres ophold hos os.
De fysiske rammer
Vibygård
Familiecentret er indrettet i sidelængerne til Vibygård gods. Godset er oprindeligt fra 1360. Det blev genopført i 1857 i italiensk landvilla stil.
Hver familie har to rum til rådighed på nær et familierum på 1. sal, som kun udgør et værelse, men primært bruges til familier med helt små børn. På familiecentret er der to fælles stuer, et stort fælles køkken/alrum, et fælles bryggers og tre fælles toiletter/bad. Familiecentret har en dejlig børnevenlig have og legeplads med legehus, gynger, vippe, sandkasse og trampolin og er omkranset af økologiske marker.
Familiecentret bliver løbende vedligeholdt og opgraderet af vores praktiske mand, Rasmus.
Pasnings- og undervisningstilbuddet i Dåstrup
Familiecentrets pasnings- og undervisningstilbud har til huse i en gammel bindingsværksgård fra 1699. Den ligger ved gadekæret i Dåstrup, en lille by ca. 2 km. fra Vibygård. Udover familiecentrets pasnings- og undervisningstilbud huser gården også en udslusningsbolig til én familie.
Se flere billeder i galleriet.
Medarbejdere
Vi har en stabil og meget engageret medarbejdergruppe på familiecentret.
Medarbejderne har en grunduddannelse som lærer, pædagog, socialrådgiver, eller psykolog, og alle har også en – eller flere – terapeutiske uddannelser/efteruddannelser. Mange af medarbejderne har arbejdet på familiecentret i mange år, og de uddanner sig løbende indenfor forskellige fagrelevante områder til gavn for behandlingen. Det er en del af vore faglige udvikling, at medarbejdere modtager løbende supervision og/eller egen terapi, og at vi i vores arbejdsmiljø bruger os selv helhjertet – også i vores indbyrdes relationer. Vi har to aktive ambassadører for familiecentret, stedets oprindelige grundlæggere, Iver Hecht og Aase Glad, som stadigvæk er budbringere af det gode budskab: At døgnfamiliebehandling gør en forskel og er et godt alternativ til anbringelse.
Se præsentation af de medarbejdere her.
Rammer og regler
Familiecentret er en holdningsstyret og ikke en regelstyret institution. Dog er der to regler på familiecentret, som ikke er til forhandling:
- Familiecentret er et stof og alkoholfrit område.
- Det er ikke tilladt at udøve eller true med vold – hverken i forhold til mennesker eller ting.
Reglerne er skabt for, at familiernes sikkerhed og oplevelse af tryghed i behandlingen, kan være optimal.