Til familier
På denne side har vi samlet familiecentrets praktiske oplysninger, og give svar på nogle af de spørgsmål, man har, inden man starter i familiebehandling her på Vibygård. Det er på mange måder en udfordring at både skulle flytte og starte i et terapeutisk forløb, og vi vil rigtig gerne gøre den overgang så nem og enkel, for dig og din familie, som muligt.
Du/I er selvfølgelig meget velkomne til at kontakte os over telefonen, hvis der er brug for mere information om vores sted, og hvordan livet former sig i dagligdagen hér.
Om familiecentret
Familiecentret er indrettet i sidelængerne til Vibygård i tre længer, der er indrettet hjemligt og hyggeligt, og danner en tryg og støttende ramme for familiernes ophold. Familiecentret ligger ca. 10 km. fra Roskilde og 1,5 km. fra Viby. Vi har meget rolige, smukke og naturskønne omgivelser, og er omgivet af økologisk dyrkede marker. På vores store gårdsplads har vi indrettet en dejlig legeplads for børnene med trampolin, gynge, vippe og sandkasse, og de voksne har hyggekroge arrangeret rundt på gårdspladsen og en rygepavillon.
Vi gør meget ud af at den praktiske ramme er velfungerende og dejlig at være i, så vi holder vores sted i en rigtig god stand og gør meget ud af, at holde en høj standard for jer, der bor her. Det betyder at man bor på nogle dejlige og rummelige værelser, og at terapilokaler og opholdsrum er velmøblerede og rare at være i. Du/I kan se billeder af familiecentret her.
I får en kontaktperson tilknyttet til jeres familie under jeres ophold her, og hver sin individuelle terapeut. Hvis I gerne vil have besøg udefra, aftales det med kontaktpersonen, og ugeprogrammet man deltager i afsluttes kl. 15.30, hvor I så har fri resten af dagen/aftenen.
Vi bestræber os under hele jeres ophold på, at I lærer alle de ansatte og øvrige beboere godt at kende, da vi deler dagligdag og udviklingsproces med hinanden.
Du vil hér møde omsorgsfuldhed, venlighed, faglighed og ordentlighed fra personalet, og vi vil alle være en del af dit/jeres terapeutiske forløb på familiecentret.
Det betyder at vi som medarbejdere deler vores viden med hinanden, og at alle har indsigt i, hvad du/I har brug for støtte til i den terapeutiske udviklingsproces, og at vi alle har et ansvar for at medvirke til at gøre jeres udbytte af opholdet her på Vibygård, så godt som muligt.
De fysiske rammer
Når I bor på Familiecentret får I et – eller flere – værelser at bo på. Værelserne ligger på Vibygaard og er hyggelige, velholdte og velmøblerede, og vi bestræber os på at gøre jeres ophold så hjemligt og trygt som muligt her. Vores undervisnings- og pasningsordning ligger på en nærliggende gård i Dåstrup, og sidst, men ikke mindst, har vi et dejligt sommerhus på Møn, Petershal, som er mål for behandlingsture og ferier.
Du kan se flere billeder af værelserne her, af undervisnings- pasningsordningen på gården i Dåstrup her og billeder af sommerhuset på Møn her.
Hvilke familier kan bo på familiecentret?
I kan som familie bo på Familiecentret, hvis I har nogle udfordringer, som kræver hjælp over en længere periode, og hvor I har brug for en ramme der er tryg og støttende, mens I udvikler jer og lærer nyt.Vi kan hjælpe med mange forskellige typer problemer i familien, og vores personale er veluddannede, positive og engagerede, hvor alle medvirker til at du/I kan få et udbytterigt ophold på Familiecentret.
Nedenunder kan du/I læse om forskellige typer problemområder, som vi arbejder med i familierne
- Børn med tilknytningsforstyrrelser, diagnoser, traumer, angst, lavt selvværd eller andre tegn på mistrivsel.
- Forældre hvis liv har været præget af omsorgssvigt, vold, overgreb, incest, misbrug eller andre traumer og trivselsproblemer.
- Almindelige familier i krise, mistrivsel, sygdom eller (aktuelle, nutidige) traumer.
- Familier med dysfunktionelle familiemønstre eller udviklingstraumer, hvor der er behov for dybere terapeutisk arbejde over et længere forløb.
- Familier hvor vold er en del af familiens liv.
- Familier hvor angst styrer familiens liv.
Hvis du har lyst til at vide mere om vores sted, eller har spørgsmål, er du meget velkommen til at ringe eller skrive til os på tlf.: 46140700 eller skrive til os på mail: kontor@vibygaard.dk
Hilsner fra tidligere beboere
Det daglige liv på familiecentret
Der er plads til 5 familier på familiecentret. Alle familier deler køkken, bryggers, to stuer og to badeværelser, og der er yderligere to toiletter på familiecentret. Alle familier har et- eller to værelser. Familierne tager hensyn til hinanden og hjælper hinanden.
Der er fælles have og legeplads, som man frit kan benytte.
Man kan lave sin mad alene – eller fælles med de andre familier, og vi køber fælles ind på familiecentret. Vi spiser alle frokost sammen i hverdagene, og maden laves ofte af medarbejderne.
Vi gør rent alle mand i fællesskab og når alle deltager, tager det kun 30 min.
I hverdagene er der program for de voksne som starter kl. 9.15 og slutter kl. 15.30. Det svarer lidt til en arbejdsdag. Når programmet er slut, er der fri til at være sammen med børnene og slappe af, gå tur eller tage ned og handle eller til Roskilde, hvis man vil det. Familierne øver sig om eftermiddagen og aftenen i det, de har lært i løbet af dagen.
I weekender kan familien være på familiecentret, eller få besøg udefra. Familien kan også tage på besøg eller tage hjem i egen bolig, hvis det er aftalt med hjemkommunen.
Vi deler mange oplevelser, følelser, sjov og alvor, og vi fejrer højtider sammen f.eks. fastelavn, påske, halloween o.s.v.
Vi kommer hinanden nær, og vi har tillid til, at vi kan lave aftaler, og at aftaler bliver overholdt – ”frihed under ansvar”.
I vil lære andre familier at kende, og udvikle jer af at være sammen med dem. Vi har meget få konflikter på familiecentret, og dem vi har løser vi i fællesskab.
Klik her for læse mere (PDF åbner i nyt vindue).
Familiecentrets få regler
- Familiecentret er et stof- og alkoholfrit område
- Det er ikke tilladt at udøve eller true med vold – hverken i forhold til personer eller ting
Reglerne er skabt, for at beboernes sikkerhed, og oplevelse af tryghed i behandlingen, kan være optimal. Hvis vores beboerne bryder vores regler, udløser det en uges tænkepause hvor beboeren bliver bortvist fra behandlingen. Beboeren skal hér overveje om han/hun ønsker at fortsætte behandlingen.
Pasnings- og undervisningstilbud
Der er mulighed for at dit barn/dine børn kan blive gående i deres institution/skole, hvis de trives der, og det ikke er for langt væk fra familiecentret. De kan også gå i vores specialiserede pasnings- og undervisningstilbud, hvor nomeringen er ca. 1 voksen til 2 børn.
På onsdage og torsdage er der familieterapi og støttet forældre/barn-aktivitet, og børn skal derfor deltage i programmet på familiecentret ligemeget hvilken institution/skole, de går i.
Læs mere om pasnings- og undervisningstilbuddet.